6 грудня стартував практичний курс «Критичне мислення в українському контексті», який розробили у співпраці Інститут лідерства та управління Українського католицького університету та Суспільне мовлення. Його авторкою та тренеркою є дослідниця цінностей українського суспільства Вікторія Бриндза.

Першими учасниками навчань стала команда продюсерів регіональних філій Суспільного. Протягом проєкту заплановано три практикуми з коучинговим супроводом авторки курсу для учасників зі сфер, які є критично важливими для розвитку демократії, — інформаційної, освітньої та громадської.

«Ми живемо в перенасиченому інформаційному світі. Та кількість даних, з якими щодня стикаються журналісти нашої компанії, потребує нових аналітичних навичок. І ми поставили собі за мету допомогти нашим працівникам по-новому налаштувати своє мислення», — зазначає генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей.

«На курсі учасники вивчатимуть те, чого ми не вчили в посттоталітарній школі: мислити самостійно, формувати власну думку, обґрунтовувати її, розуміти, що впливає на наші переконання, не боятися запитань “чому ви так думаєте?”, дискутувати з авторитетами, ставити питання і сперечатися, не ображаючи співрозмовника. Самостійне мислення — важлива умова для демократичного суспільства, адже саме громадяни визначають майбутнє держави. Держави, яка вже понад 30 років власна, не чужа», — розповідає Вікторія Бриндза.

Розробляли курс у співпраці з Інститутом лідерства та управління Українського католицького університету й Академією суспільного мовлення.

«Критичне мислення — основа демократичного суспільства, тим паче в стані інформаційної війни, в якій наразі перебуває наша держава. Саме тому такий курс важливий для Суспільного, який через вироблений контент розвиватиме критичне мислення громадян, — переконана кураторка навчальних програм Академії суспільного мовлення Ярослава Камінська. — Ми не вперше проводимо подібне навчання. Ще у 2017-му на етапі запуску Суспільного ми проводили подібний курс для редакторів філій, також за участі тренерки Вікторії Бриндзи. І ми вже не вперше співпрацюємо з львівськими колегами. Зокрема у 2018–2019 роках за підтримки колег з УКУ Академія проводила короткі майстер-класи у межах Lviv Media Forum».

Курс «Критичне мислення в українському контексті» триватиме 8 тижнів (з перервою на новорічні та різдвяні свята) і допоможе навчитися:

  • помічати когнітивні хиби та розуміти, чому вони стаються;
  • аналізувати власне мислення;
  • розуміти впливи, які здійснюються на людське мислення;
  • оцінювати вагу аргументів;
  • виявляти хиби аргументації;
  • формувати та обґрунтовувати власну позицію;
  • сперечатися безпечно.

Основний фокус цього курсу — це практичність, що дозволить сформувати навичку критичного мислення.

«Це унікальна можливість підняти власний рівень розуміння, як ми формуємо думки, на якому підґрунті вони виникають, чому вони саме такі. Продюсерам Суспільного мовлення курс допоможе покращити якість їхніх медійних продуктів, підвищити рівень об’єктивності у професійних взаємодіях з колегами та партнерами. Тут недостатньо буде переглянути записані відео. Ми заохочуємо студентів проговорювати, осмислювати, переосмислювати свої думки та переконання, — акцентує директорка Інституту лідерства та управління УКУ Ірина  Бек. — Як каже Вікторія, створювати нові полички у своїй голові, ламати стереотипи. Віримо в добрі результати. Бо на сьогодні є розуміння, що від лідерів філій Суспільного залежить якість суспільного медіа, що напряму впливає на мислення суспільства загалом».

Уже наступного року всі охочі зможуть взяти участь у безкоштовній лекційній частині курсу на платформі Prometheus.

Авторка курсу Вікторія Бриндза — дослідниця, соціологиня, вісім років працювала з дослідженнями цінностей на пострадянському просторі, здобула диплом магістра соціології і політичної науки в Німеччині, зараз здобуває ступінь в галузі освітньої науки в Австралії. З 2011 року викладає авторський курс із критичного мислення в Українському католицькому університеті.

Курс «Критичне мислення в українському контексті» втілюється за фінансової підтримки Європейської комісії та Міжнародного фонду «Відродження» в межах грантового компонента проєкту «EU4USociety».