Формаційна програма в ІЛУ — це частина навчання з ціннісними зустрічами та натхненними діалогами. На модулі магістерської програми з управління неприбутковими організаціями лідери та лідерки громадського сектору зустрілися із публічним інтелектуалом, істориком Ярославом Грицаком. Ділимося з вами його думками про здобутки Незалежності та рецепти кроків успіху на наступні 30 років:

Відсутність часу — зараз мірило успіху. Хто зараз має час? — Невдахи. Все більше, більше й більше, все швидше, швидше й швидше — формула модернізму. Рухом модернізації є війни, її темна сторона, як і найбільші хвороби — депресія та ожиріння.

Чому модерність ефективна? — Бо ти або модернізуєшся або гинеш. Модернізація виглядає універсальною, але не може нею бути. Все залежить від того, де вона відбувається.

Британія — батьківщина модернізації. Всі інші країни пробували цей успіх. Найбільше вдалося Німеччині, потім Америці, а опісля — Японії. Чи можна ці умови перенести в інші країни? — Відсталі країни можуть повторити цей успіх, але мають докласти зусиль, бо копіпаст не працює. 
Тактика слона і черепахи у відсталих країнах призводить до стагнації. Їхня траєкторія розвитку має бути тактикою жабки, а не слимака. До політики мають прийти ті, які радикально і швидко роблять реформи. Можна провести економічну модернізацію без політичної, але є ризик, що вони не стримаються.

Песимізм — це дешево, сердито і порожньо.


ТОП 3 успіхи Незалежності за Ярославом Грицаком:

Те, що відбулася сама Незалежність. Союз між трьома факторами (Галичина, Донбас, національні комуністи) дав ефект того, що сталося у 90-х. Щоправда, цей швидкий союз був союзом щуки, лебедя та рака, який у середині дев’яностих розбігся. Попри всі поділи (мовні, культурні, територіальні) Україна є сильно життєздатно. Проблема у тому як ми на них дивимося: як на плюси чи мінуси?

Демократія. Колись прийдеться ставити пам’ятник Кравчуку. Коли Кучма виграв вибори, то Кравчук відмовився і віддав владу добровільну. Це важливо, бо він запустив механізм мирної передачі влади.

В Україні появився молодий середній клас. Переважно революції робляться молодими людьми, але вони до влади одразу не приходять, а лиш через 20 років. Хоч ніхто не каже, що це може статися і через рік-два. В якісь мірі вважаю, що прихід Зеленського є на цьому шляху, бо вік депутатів зменшився майже у двічі. 


Слухаємо добру музику, читаємо добрі книжки і їмо шоколадне морозиво!

Фото: Петро Ткачишин